S Bubnem v kuchyni i na cestách 25

CHLUPATÁ POLÉVKA

 

… můj táta za komančů pracoval ve vysoké funkci u VHaR.  Často jsme spolu jezdili autem po celé republice, stravovali se v různých bistrech, bufetech, restauracích a hotelích. Nikdy si nikde nedal sekanou, karbanátek, či cokoliv z mletého masa a nedovolil to ani mně.  Jednou jsem se jej na to zeptal – proč tohle nejí a ani já to nesmím okusit. Přitom sekanou a karbanátky miloval, jen ale, když si maso sám namlel a tahle jídla sám udělal.

Vysvětlil mně to docela realisticky – Víš kde pracuji a co tam dělám. Vidím hospodské kuchyně z druhé strany. Mletá masa se melou ze zbytků, a to ze zbytků nejen masa. Když to lehce přeženu, tak když se na fajront uklizí kuchyně, zametají se pracovní stoly, zametá se podlaha a zůstane hromádka smetí, k tomu se přidají zbytky jídel z vrácených talířků, vyvařené odřezky z masa, ze zeleniny, šlupky z brambor …. k tomu pár cibulí, stroužků česneku a kousek jinak nepoužitelného masa …. to celé se semele, osolí, opepří, přidá se trochu majoránky, zahustí se to seschlým mletým knedlíkem, vrazí se do toho pár vajec a vše se to zamíchá v hmotu, která se po vytvarování a upečení nazývá – lahůdková sekaná, domácí karanátek, či čevabčiči. Nikoho to ještě nezabilo, protože to projde tepelnou úpravou …. ale já ani ty to jíst nebudeš … jasné ?

Taky mi vyprávěl jak z vody zbylé po uvaření knedlí vyrobit rajskou, svíčkovou a jiné omáčky. Nebo kolik masa si nosí domů celý kuchyňský personál – od kuchařů – po uklízečky …. ředitel, či provozní měli na přilepšení jiné fígly s čísly a gramáží. Taky tehdy platilo: Kdo nekrade – okrádá rodinu.

 

Dnes by si tyhle až nechutné finty žádný hospodský nedovolil …. doufám že tahle doba je už nenávratně pryč a v restauracích se vaří poctivě. Dnes se krade jinak – kuchař se domluví z číšníkem, sníží počet vydaných meníček, jídel i polévek a o rozdíl se podělí – okradou pak jen hospodského, zákazník je na svých.

… Pohlraich i Babica kradou recepty a jsou slavní …. to jen já – chudý pisatel článků o vaření okrádám o čas a energii jen sám sebe a když už si při vaření myslím že jsem něco vymyslel – stvořil nový jedinečný recept, vzápětí zjistím, že toto – dle mého geniální spojení několika surovin v dokonalou harmonii chutí, vzhledu a originality … již existuje, někoho to napadlo již dříve … hloupý internet – nebýt jej, tak se to nedozvím a své čtenáře budu uvádět v úžas a nefalšované překvapení nad mou genialitou a tvůrčím neotřelým duchem ….

 

….. napadlo mne to při tvoření a vaření chlupatých knedlíků – bosáků … upřímně řečeno – po celý den mne napadají samé chytré, jedinečné a geniální nápady, to jen aby jsme si rozuměli … a navíc jsem z dědiny, takže nic se nevyhazuje – schová se to na půdu … co když někdy …

 

Zbylá voda po bosácích již nebyla jen vodou, v mé mysli byla chutným polotovarem – jsem si vzpomněl na ty komančské omáčky… byla hustá a voněla brambory. V míse zůstalo i trochu nevyškrábaného těsta z chlupáčů …. uvařil jsem si kafe a zapálil cigaretu – přimhouřil jsem oči a začal v duchu vařit bomba polévku …

 

CHLUPATÁ POLÉVKA

 

Suroviny pro 6 porcí:

  • 2 l  vody zbylé z vaření chlupatých knedlíků, nebo halušek
  • 1/2 kg těsta ze syrových brambor
  • 1 cibule
  • pár stroužků česneku
  • hrst sušených, ev. čerstvých hub
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce krupice
  • 3 vejce
  • kmín, pepř. sůl
  • 2 dcl zakysané smetany
  • kopr + něco dalšího zeleného – pažitka, petrželka

 

Postup:

  • dáme vařit vývar z knedlí a přidáme do něj kostku zeleninového bujónu – ač nerad a není to sice nutné, ale polévka je pak lepší
  • z cibule, krupice a másla uděláme světlou jíšku, kterou necháme ochladit
  • do vývaru vhodíme lžičku kmínu, překrájené houby předem namočené v teplé vodě, nebo ty čerstvé – vaříme dále cca 20 min.
  • vlijeme jíšku, necháme přejít varem
  • z těsta na bosáky, bo halušky tvoříme lžičkou knedlíčky, které vhazujeme do polévky – ev. je odsekáváme nožíkem z prkýnka
  • vaříme dále cca 5 min.
  • poté tenkým pramínkem vlijeme do polévky rozkvedlaná vejce
  • ještě pět minut povaříme
  • polévku odstavíme z ohně, trošku jí přidáme do zak. smetany, spolu pak rozkvedláme a vlijeme taktéž do polévky
  • dochutíme mačkaným česnekem, pepřem, solí, koprem a zelenou petrželkou, bo šnytlíkem ev. obojím

 

….. a řekněte manželovi i rodině co mají k obědu, ať se furt neptají, když vaříte – Co to je ?

 

Dorou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *