Recepty s koulemi 38

Zabíjačkový guláš z tlačenky

Jednou takhle k večeru jsem dostal chuť na pikantní gulášek. Kouknu do špajzu, do mrazáku, do lednice – a nic. Nikde žádné vhodné masisko na guláš, jen v mrazáku jsem objevil dvě menší zapomenuté tyčky domácí tlačenky z kolena, jater, ledvinek a z kotek. Tlačenku jsem si dělal sám, byla chuťově vynikající, jen trochu méně vázala a proto asi tam zůstala zapomenuta.

Promítl jsem si v hlavě možnosti přípravy fajného guláše z tlačenky a došel k závěru že by to mohlo býti dobrým nápadem, což mi výsledný produkt následně potvrdil …

Do jedno hrnce jsem nalil trochu vody, přidal ty zmrzlé tlačenky, zakryl poklicí a nechal je pozvolna rozpouštět. Mezi tím jsem nakrájel tři větší cibule, ty osmažil v jiném hrnci na lžíci sádla do zlatova, přisypal dvě vrchovaté lžíce hladké mouky a taky je lehce osmažil. Do této zásmažky jsem přihodil dva rozmačkané stroužky česneku, dvě lžíce mleté papriky a ihned zalil částí vývaru z již téměř rozpuštěné tláči. Oškrábal jsem čtyři brambory, nakrájel na kostky a vhodil do bublajícího polotovaru gulášku.

Po půlhoďce byly brambory uvařené a já spojil obsahy těch dvou hrnců dohromady … lehce dosolil, hodně opepřil, špetka mletého kmínu a majoránky chutě náležitě propojila a po pěti minutách společného provaření byl zabíjačkový guláš hotov, chléb to pak špuntoval … byl vynikající a ještě jsem si tři sklínky zavařil na cesty ..

Ingredience:

  • 1 kg – 1.5 kg dobré masové tlačenky
  • 3 cibule, 2 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce sádla, 2 lžíce hl. mouky
  • 4-5 brambor
  • sůl, pepř, mletý kmín, mletá paprika

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *