S Bubnem v kuchyni i na cestách 31

VALAŠSKÉ MENU I

… tři trosečníci na voru losují kdo z nich se obětuje aby zachránil své druhy před smrtí hladem. Když vylosovaný pozvedne revolver k spánku, zadrží jej kamarád zoufalým gestem …
„Chceš se obětovat ty, šlechetný příteli ?“ táže se s nadějí vylosovaný.
„Ne …“ zavrtí muž s rozpačitým úsměvem hlavou, “ ale víš přece jak já rád mozeček !“

… tuto drastickou příhodu nevyprávím bez příčiny – neb mozeček je v současné době exotická delikatesa, jakož i langusty, omáčka z moules, sauce Dracula či vejce ptáka Noha.

… budeme se držet vytyčené linie evropské kuchyně a jen semo tamo jedním okem kuknem po nějaké mimořádné, kromobyčejné extravaganci zejména z Číny a Dálného východu.

… tak například takový francouzský „Coq en páte“ – toho by se člověk neměl odříkat, nebo „Surprise, ale také „Crépe sussete“ a „Orientale kebab avec une sauce italienne“ … pohádka Tisíce a jedné noci, fantazie středomoří … kupu bych toho ještě mohl odříkat, ale rozhodl jsem se že s tím skončím, nebudeme si tu jitřit smysly – pak mám pokušení něco zakousnout, zmáhá mě apetyt – „Automatické vybavování představ“ tomu vysoce vzdělanou formou říká medicínská věda … kdežto já, v tom speciálním fyziologickém oboru nehoněný, udiveně zjišťuji, že mi žaludek opět vyvádí jako puštěný ze řetězu …

… i jídla podléhají módě. Dnes jsou módní především jídla rychlá. Proto největšího obratu nedosahuje Grandrestaurant Monsieur Septim, ale hladová okýnka a fast foody.

… člověk by si rád uvařil třeba Sivena na mandlích, či Veal cheeks on wine, ale s poslední pajdou v kapse si uděláte raději výborný Vepřový guláš na smetaně, bez masa, s vynecháním smetany a s použitím brambor.

… další možností pro vás pak bude zakoupit mou připravovanou kuchařskou knihu: „Valach na špeku“ a vařit levně, chutně a zdravě dle originálních valašských receptů mnou sepsaných … ukázkově si pak dnes sestavíme valašské menu – polévka, hlavní jídlo a moučník. Není to menu zrovna na neděli, ale jistě budete překvapeni jednoduchostí, kalorickou hodnotou, vitamíny a především lácí těchto dobrot ….

Valašské menu pro 4 – 5 strávníků

Polévka – STŘAPATÁ

Hlavní jídlo – OBKÁZANICA

Moučník – METYJA

 

Polévka – Střapatá

Suroviny:

1 l vývaru – jakéhokoliv
300 g brambor
3 vejce
1 mrkev, 1 cibule
100 g polohrubé mouky
sádlo, pepř, sůl

Cibuli a mrkev nakrájíme na kostičky, osmahneme na sádle a zalijeme vývarem. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubo. Z brambor, 1 vejce a mouky uděláme těsto, osolíme. Vývar přivedeme k varu a z těsta nožem odsekáváme malé kousky do polévky. Povaříme až nočky začnou plavat na povrchu vývaru. Rozkvedláme zbývající vejce, vlijeme do polévky, pár minut vše povaříme, ochutíme pepřem, solí a podáváme … na talíři posypeme nasekanou pažitkou, petrželkou nebo libečkem …

Hlavní jídlo – Obkázanica

Suroviny:

300 g mletého vepřového masa
150 g pohanky, 150 g krup
100 g slaniny bo uzeného špeku
2 cibule, 2 stroužky česneku
2 dcl vývaru
lžíce sádla, majoránka, pepř, sůl

V mírně osolené vodě uvaříme zvlášť kroupy a pohanku, slijeme, propláchneme, necháme okapat a dáme stranou. V pekáčku na sádle opečeme slaninu a cibuli nakrájené na kostičky, posléze pak opečeme i mleté maso, které rozdrobíme. Přidáme pohanku a kroupy, promícháme, ochutíme česnekem, majoránkou, pepřem a solí. V pekáčku urovnáme, zalijeme vývarem a dáme péct do vyhřáté trouby. Když se začne na povrchu tvořit kůrčička – obkázanica je hotová. Obkázanicu podáváme s kyselým zelím a chlebem, nebo s vařenými brambory.

Moučník: Metyja

Suroviny:

1 kg brambor
150 g hrubé mouky
trnková povidla, tvaroh, nebo mletý mák,
125 g másla / sádla

Dáme vařit oloupané brambory a dobře je rozvaříme, Potom postupně přidáváme mouku, pomalu se k zemňákům přimíchá a vše necháme pěkně nabobtnat – s tou moukou se to jenom tak lehounce pošušká. Na talíř dáme kopečky metyje, namažeme povidly, posypeme tvarohem a cukrem. Nakonec dobře polijeme rozpuštěným máslem – metyja musí plavat a musí se jíst teplá.

Varianta II. pro fajnšmekry – bez másla se sádlem – kopečky metyje klademe na sádlem vymaštěný plech, do řádky za sebou a vždy je střídavě prokládáme lžičkou povidel. Pak ještě vše posypeme mletým mákem, pomastíme sádlem a vše zapečeme do růžova …

z Valašských přísloví: „Gdyby mladí chtěli a staří ešče mohli – éj to by bylo dobře na světě ..“

Tož dobrú chuť Vám fšeckým přeje – šéfkuchař Prokop Buben

foto je pouze ilustrační – Metyja v degustační, garni – hotelové úpravě …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *