S Bubnem v kuchyni i na cestách 26

CHLEBA  SE SÁDLEM

 

…. pro mého dnes dvacetiletého syna bylo v jeho předškolním i školním věku nejhorší vyhrůžkou – „Když tohle neuděláš, tak budeš mít na večeři chleba se sádlem a s cibulí !“- vzápětí zbledl a ihned vykonal požadované.

Jsem z vesnice a v mém mládí stál vždy ve špajzu na podlaze kameňák plný vynikajícího sádla, vedle něj pak menší se škvarky … chodil jsem okolo těch kameňáků jako mlsný pes a babička mne vidouc, vzala štryclu čerstvého chleba, uřízla z ní pořádný krajíc, mázla jej běloučkým sádlem a jen se mně zeptala – kolik chci navrch škvarků – sypla to pár měsíčky cibule, lehce posolila …. a pak jen s úsměvem sledovala jak ve mně ta dobrota mizí ….

 

V osmdesátých letech jsem pár let vařil českým geologům v Mongolsku. 200 km od civilizace na kraji pouště Gobi bylo pro nás jediným potěšením dobré jídlo. Jednou se někdo zmínil, že by si dal na snídani jen tak chleba se sádlem – to se sic dobře řekne, ale hůře udělá. Klasický chleba tam nebyl, jen něco jako veky na chlebíčky. Mongoli neznají kvasnice, kmín, ocet a bez těchto surovin dobrý chleba neupečete. Mongoli taky nejí vepřové maso – tedy i stvořit sádlo se jevilo jako veliký problém.

Zmínil jsem se o tom své mongolské pomocnici v kuchyni, ta si po chvíli přemýšlení vzpomněla, že asi 100 km od nás v jedné jurtové osadě chovají prasata na kšeft pro ruské vojáky … ukecal jsem hlavního geologa na vepřové řízky, vepřo-zelo a jiné další dobroty z vepřového masa. Druhý den mne vzal do gazíku a zpět jsme přivezli jedno čerstvě střelené prase ….. v ruském obchodě v Ulanbátaru jsem pak za pár žvýkaček sehnal kvasnice, žitnou mouku, kmín i ocet …..  Nechejme teď stranou vepřové hody, které následovaly a vraťme se ke Chlebu se sádlem ….

 

Z vepře jsem si odložil pár fláků hřbetního sádla, hladká mouka se dala koupit normálně, brambory taky, kvasnice, žitná mouka, kmín a ocet byly z ruského obchodu, pivo české ( i když v Ulanbátaru je český pivovar, který Češi i postavili, ale po odchodu českých sládků přestali Mongoli poctivě čistit výrobní linku – pivo tak mají trochu kalné, ale zůstalo chuťově dobré ).

 

Recept na CHLEBA SE SÁDLEM si rozdělíme na dvě části

 

  1. – DOMÁCÍ CHLÉB luxusní

 

Suroviny:

 

  • 1 kg hladké mouky pšeničné
  • 200 g mouky žitné ( není nutná )
  • 1 kostka droždí – 42 g
  • 2 brambory vařené ve slupce – oloupané
  • 1 – 2 polévkové lžíce kmínu
  • 3 polévkové lžíce octa
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1/2 l piva, 0,2 dcl vody ( ev. podmáslí )

 

Postup:

 

  • ve větší míse zamícháme všechny sypké suroviny a uděláme veprostřed důlek
  • do důlku rozdrobíme droždí, nalijeme na něj pár lžic vlažné vody a promícháme
  • poprášíme trochou mouky z mísy a dáme na teplé místo na cca 20 min. nechat droždí vzejít
  • poté do mísy nastrouháme brambory a přidáme ostatní ingredience krom vody
  • obsah mísy promícháme vařečkou – je li těsto husté přidáme vodu, řídké – mouku, poté těsto řádně prohněteme el. hnětačem …. ona taky každá mouka jinak pije vodu
  • poprášíme moukou, přikryjeme útěrkou a dáme kynout na 3/4 hodiny
  • těsto ještě jednou prohněteme už jen vařečkou, poprášíme, přikryjeme a ještě cca půl hod. necháme kynout
  • pracovní plochu si poprášíme moukou a těsto na ni vyklopíme
  • ručně těsto opět propracujeme, rozdělíme na dva – tři díly a vytvarujeme  bochánky, tyto poprášíme moukou a necháme dalších cca 20 min dokynout
  • mezitím rozpálíme troubu na 230 st.
  • bochánky přesuneme na plech, ostrým nožem uděláme navrch bochánků křížek do hloubky cca  1 cm, posypeme trochou kmínu a vsadíme plech do trouby
  • v plechovém hrníčku smícháme lžíci soli s vodou a dáme hrníček do trouby ke chlebu ( zvlhčíme tím vzduch v troubě )
  • po cca 20 min. troubu otevřeme, mašlovačkou potřeme chléb slanou vodou z hrnéčka a stáhneme teplotu na 160 st.
  • chléb dopečeme ještě cca 30 min.
  • chléb vytáhneme z trouby, opět jej pomažeme slanou vodou a přikryjeme jej vlhkou útěrkou, pod kterou jej necháme vychládnout

 

DOMÁCÍ SÁDLO a škvarky …. dá se to stihnout, než nám vykyne těsto na chleba

 

Suroviny:

 

  • 2 kg hřbetní sádlo z vepře
  • 1 dcl voda
  • 1 dcl mléko
  • sůl

 

Postup:

 

  • sádlo nakrájíme na cca 1,5 – 2 cm kousky
  • do vysokého hrnce se silným dnem nalijeme vodu a vhodíme kousky sádla, lehce osolíme
  • při nižší teplotě opékáme pár minut, než se začne uvolňovat samotný tuk
  • vepřové sádlo postupně odebíráme do jiné nádoby
  • až začnou kostičky slaniny zlátnout – přidáme do hrnce velice opatrně mléko – pozor: mléko prudce vzkypí
  • usilovně stále mícháme ať se nám ta dobrota nepřipálí
  • vypneme oheň a ještě pár minut mícháme
  • sádlo slijeme do sklenic, ty zavíčkujeme a dáme na studené a tmavé místo
  • nejlepší je ale z kameňáku
  • se škvarky uděláme totéž, ev. z části uděláme ještě za tepla nějakou pomazánku … jak ? … někdy příště …

 

….. párkrát jsem Chleba se Sádlem  udělal v hospodě jen tak k pívu, zadara – dodnes se na to vzpomíná ….

 

 

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *