S Bubnem v kuchyni i na cestách 10

SEDMIHRADSKÉ FAZOLE

V Maďarsku zůstaneme a po vydatných guláších z minula si dáme nějakou dietku, třeba znamenité originální – Sedmihradské fazole …..

Rozpis:

1/2 kg velkých bílých fazolí, uzené koleno, nebo uzenou křížovou kost, ev. uzená žebra, cibule, 2 ks zelené papriky, 2 ks červené papriky, mrkev, olej, hladká mouka, sůl, pepř, česnek, rajský protlak, mletá paprika, bobkový list.

– několik hodin předem namočené fazole v cca 2,5 l vody dáme vařit do většího hrnce spolu s masem a bobkovým listem

– po hodině varu přidáme mrkev, 5 stroužků česneku utřeného se lžičkou soli, dvě lžíce mleté papriky, 1 dcl rajského protlaku a trochu pepře

– po další půlhodině varu si připravíme z 1,5 dcl oleje, 3 – 4 lžic hladké mouky a jedné větší nadrobno nakrájené cibule – růžovou cibulovou zásmažku

– ochutnáme fazole – měly by být měkké, ne se rozpadat

– drátěnou naběračkou vybereme měkoučké kolínko na talíř, maso z něj obereme, nakrájíme na kousky, a i když se nikdo nedívá, poctivě všechno vrátíme do hrnce. Kdo má slabší vůli, může dát příště vařit kolínka dvě a jedno zpráskat hned v této fázi

– vybereme i mrkev, tuto nakrájíme a vrátíme do hrnce

– přidáme ještě 1 dcl rajského protlaku, papriky očištěné a nakrájené na nudličky, promícháme

– za stálého míchání přidáme cibulovou zásmažku a necháme cca 5 min, probublat

– na závěr tuto božskou krmi dle vlastní chuti dosolíme, dopepříme a můžeme přidat i trochu česneku, majoránky, mleté pálivé papriky, či nakrájený feferon

– povaříme posledních 5 minut

– k Sedmihradským fazolím podáváme chléb a salát z kysaného zelí, nebo kyselý okurek ……..

Doporučení: toto jídlo nekonzumujte před návštěvou kina, divadla, či jiné kulturní akce. Alespoň 3 hodiny po konzumaci fazolí se vyhýbejte otevřenému ohni. A naopak – čekáte-li návštěvu tchýně, exekutora, volebního tazatele, dejte si porce dvě s ještě teplým chlebem ……

Jednou jsem si na talíř s porcí Sedmihradských fazolí přidal Czeresnye feferonku a hodinu po požití této lahůdky jsem vážně uvažoval o plnění Sedmihradských fazolí s touto feferonkou do třetinkových plechovek, patentování názvu “ PRDBULL “ a smetení trapné konkurence od Redbullu, nebo o vstupu do kolotoče závodů F1, následně pak vítězství ve veřejné soutěži na generálního dodavatele potravin pro kosmonauty ve stavu beztíže, kteří by nepotřebovali umělý pohon trysek, ale disponovali by vlastním biologickým pohonem.
Slogan “ Prdbull vám dává trysky “ by obletěl celý svět, výrobek sám by se stal kasovním trhákem všech prodejců potravin a nápojů. Mc Donald by žadonil o prodej licence na výrobu této pecky desetiletí a Bill Gates by přiletěl k nám do Valmezu na mezinárodní letiště “ Lešná “ …………………………….
………bááác, vzbudil mne řinkot skla z rozbité okenní tabulky – soused Jíra se zase opil Prdbullem a ve vzdušném prostoru nad naší zahradou ztratil orientaci ………………….

….. ona i blondýna, když chce mít v sobotu bublinkovou koupel, tak si dá v pátek fazole …..

…….. a závěrem přidám ještě báseň o vyčůrané fazoli, co jsem pro Vás vážení čtenáři složil:

… To vole na stole seděla Fazole
a kolem na kole drandilo Pachole …
“ STOP “
volá Fazole, ….
….. a teď tam na stole sedí jen Pachole,
a zírá,
jak Fazole ujíždí na kole …..

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *