S Bubnem v kuchyni i na cestách 8

CIBULOVÝ TÁCZ

….. jednoduchá večeře, slaný zákusek, bo jen tak k telce ….

Maďarská kuchyně je hned po valašské, české a slovenské na špici ….. mohl bych zde vážené čtenáře ohromit složitým receptem např. na Balatonský Huszgámbóczók tejfilózs, ale na jeho přípravu by nestačil ani celý hokejový zápas …… proto zde přidám recept jednoduchý, rychlý a hlavně moc dobrý: Cibulový táč …. příště pak rozebereme guláš, perkelt a tokáň – jídla, která dala světu maďarská kuchyně …

Vaříme, vaříme, vaříme. Někdy nám zbude maso, někdy zelenina, jindy příloha, třeba rýže, těstoviny, nebo taky jenom kupa nádobí. Nejvděčnějším zbytkem jsou vařené brambory. Vykouzlit z vařených brambor nějakou pochoutku je pak už jen otázka kuchařovy fantazie. Od slejšků s mákem, přes bramborové placky, selskou omeletu, až po francouzské brambory, či bramborový tatarák.

Taky se dá vyrobit z brambor vepřové maso. Špatná zpráva pro ty kteří vlastní byt v paneláku však je, že podmínkou pro přeměnu zemáků na vepřové maso je vlastní chlívek. Což by v některých domácnostech až takový problém nebyl.
Nebudu vás dále napínat – zbylé brambory nasypeme vepři do koryta a tento svým vysoce výkonným trávicím traktem, s kvalitní látkovou výměnou vyrobí z kila brambor až 30 dkg vepřového masa. My děti venkova tento fígl známe.

Pro dnešní recept však budeme z prasete potřebovat pouze pár plátků slaniny. Vyrobíme si tuto maďarskou lidovou mňamku se zbylých kobzolí.

Suroviny:

– 1/2 kg vařených brambor, 20 dkg hrubé mouky, 5 vajec, 1/2 kg cibule, 2 dcl smetany, kousek sádla, pár plátků uzené slaniny, či voňavé klobásy, sůl, pepř

Postup:

– oloupané cibule překrojíme na půl a nakrájíme na hrubé nudličky
– na pánvi rozpustíme sádlo a na něm osmažíme cibuli do světlezlatova
– necháme zchládnout
– vařené brambory nastrouháme do mísy
– přidáme mouku, jedno vejce, špetku soli, a vypracujeme těsto
– k chladné cibuli přilijeme smetanu, rozklepneme čtyři zbylé vejce, osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme
– movitější můžou ještě přidat strouhaný sejra, i uzené maso nakrájené na kostičky
– bramborové těsto rozprostřeme na vymaštěný plech, ev. pekáček
– okraje těsta zvedneme alespoň jeden centimetr
– na takto připravené těsto naneseme cibulovou hmotu, poklademe plátky slaniny, nebo klobásy a lehce opepříme
– pečeme v troubě cca 40 min při teplotě 200 stupňů
– povrch musí být zlatavý a cibulová hmota propečená

Cibulový táč zapíjíme vychlazeným pivem, nebo podmáslím, né obojím.

Slovenský Maďar vysvětluje, co je to včela: “ Á čella – to taký malý izé litá jak táčik, ščípe jak feferón, celofán krídla má, pruhovaný tričko nosí, sere sladký vazelín, a bůtlavý strom garážuje. “

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *