S Bubnem v kuchyni i na cestách 24

VALAŠSKÁ KYSELICA

 

…. jedného rána jsem zhlédl seznam 50 nejbohatších lidí na světě, zase sem tam nebýl, tož mně nezbylo než íť do roboty …

 

…. vařil jsem tehdy v Praze v jednom bistru na Karláku … sám s pomocnou kuchařkou z Ruska, byl to děs, stres  a hrůza – okolo 300 jídel denně, 6 dnů v týdnu … přes den se vydávalo a po obědech se začalo rozvařovat na zítra, to celé od osmi ráno až do půlnoci … majitelka se svým přítelem, který údajně vařil na zaoceánských lodích, chodili celý den se lžičkou, ochutnávali, furt brblali a mi do vaření kecali – to chce přísolit, do svíčky přidat trochu karamelu, do guláše česnek, vývar je moc silný apod.

 

…. moc jim ale chutnal Kotrabáš, Trnčená máčka, ale hlavně Valašská kyselica, především ve své luxusnější úpravě. Pražáci mají raději zelňačku červenou s paprikou, k zelňačce se smetanou přistupovali opatrně a trvalo pár dnů, než jí přišli na chuť, nicméně pak se zde stala kyselice trhákem – královnou polívek.

 

…. moje babička ji vařila většinou v pátek a podávala k ní bramboráky, nebo topinky s česnekem, bylo to jídlo plné vitamínů a fajně se doplňujících chutí, … asi nejlepší kyselicu jsem jedl na Malé Bystřici v místní hospodě, kde jsme měli jakési školení a takto byla na svačinu …. byla plná kousků vynikající domácí klobásy a taky tak úžasně voněla …

 

……….. fšecko sa dá vysvětliť, bohužel né fšeckým ………..

 

Valašská kyselica – rozpis pro 6 – 8 stravníků

 

Ingredience:

  • uzené koleno
  • 2 domácí klobásy
  • 1/2 kg kysané zelí
  • 1/2 l mléka
  • 5 větších loupaných brambor vařených ve šlupce
  • 0/2 l smetany
  • jedna cibule, 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky
  • lžíce majoránky, 5 bobkových listů, 10 kuliček nového koření
  • pepř, sůl, cukr

Postup:

  • do většího hrnce dáme vařit zelí s uzeným kolenem a kořením bez majoránky
  • v rendlíku na másle lehce osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku
  • po hodině vyndáme uvařené uzené koleno, z něj obereme maso a nakrájíme jej na kousky, z vývaru vyndáme i bobkové listy a nové koření
  • brambory nakrájíme na kostky, klobásu na kolečka a vhodíme do vývaru se zelím
  • necháme probublat a za stálého míchání vlijeme chladnou jíšku
  • dochutíme rozmačkaným česnekem, majoránkou, pepřem a solí – můžeme dle chuti i lehce přisladit
  • necháme vše pár minut provařit a na závěr zjemníme kyselici smetanou – dále již nevaříme
  • podáváme s bramborákem, s topinkou, s chlebem, rohlíkem ….

 

…. negdy sa sám sebja ptám: Kdo zme ? Odkáď zme přišli ? Gde míříme ? Jaký má smysl lidská existence ? ….. pak si naleju odpověď ……… a je ně dobře.

Tož aj Vám ať je dobře ….. Váš šéfkuchař Prokop Buben

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *