S Bubnem v kuchyni i na cestách 32

VALAŠSKÉ MENU II

 

Valašsko je hornatý kraj s málo úrodnou půdou. Na svazích Beskyd se odjakživa chovaly ovce, pěstovaly brambory, pohanka a trnky na slivovici. Z nich se pak vařila a dodnes i vaří tradiční pokrmy ..

Pro Valašsko jsou typické různé varianty jídel se zelím. Nejznámější je kyselica, hustá polévka z kysaného zelí a smetany, obohacená o brambory, někdy i o klobásy. Obliba všech těchto krajových pokrmů stále roste ..

Mezi velmi oblíbená jídla patří i halušky. „Halušky jsou jen zdánlivě slovenská specialita. Tradičně se připravovaly i na Valašsku, kde se jim říkalo „kúsky“ nebo „koláčky“. Nejčastěji se podávají se zelím, ovčí brynzou, ale také se špenátem nebo dokonce s povidly ..

… ale asi nejznámější Valašská pochoutky jsou – Frgály, sladké koláče o průměru 30 – 32 cm, plněné různými nádivkami, zvané dle nádivky – Hruščáky, Zelňáky, Tvarožňáky aj. Přitom název Frgál znamená ve starovalašštině – nepodarok, něco co se úplně nepodařilo … avšak zde vyjimka potvrzuje pravidlo – téměř každý čurista si z Valašska odváží nejaký ten frgál, butylku slivky a hlavně dobrý dojem a dobrou  náladu ..

… bo jak říkali dycky můj staříček: “ Slivovica na svět přišla, aby starosť z hlavy vyšla !“

… a protože –  ze zasopleným sa nenajíš a s hlúpým nedomluvíš – poďme vařiť …

 

Valašské menu pro 4 – 6 strávníků :

 

Polévka – DEMIKÁT … někde i – ČÍR

Hlavní jídlo – BAČOVA LATA ( bramborák plněný zelím a uzenou slaninou )

Moučník – POHANČENA BABINA

 

Polévka – Demikát

suroviny: 1 cibule, 2 brambory, 1,5 l vývaru, ev. vody, 4 – 6 krajíců chleba, 150 g brynzy, mletá sladká paprika, kmín, sůl

Vývar či vodu vaříme s celou cibulí, brambory, paprikou, kmínem a solí. Do polévkové mísy nakrájíme nahrubo krajíčky chleba, rozmačkané brambory a nadrobíme brynzu. Přecezený odvar nalijeme do mísy, zamícháme, necháme chvíli stát a neseme na stůl … na talíři dozdobíme petrželkou, pažitkou, libečkem .. mňam ..

Hlavní jídloBačova lata 

suroviny: – na latu – sádlo, 600 g brambor, 150 g hladké mouky, 1 vejce, česnek, majoránka, kmín, pepř, sůl

– na náplň – 500 g kysané zelí, 250 g uzená slanina, sádlo, 1 cibule, 1 strouhaný brambor, 1 vrchovatá polévková lžíce hl. mouky, cukr, sůl, voda

Lata – brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku a ostatní suroviny dle chuti. Těsto řádně promícháme a smažíme na pánvi v rozpáleném sádle laty dle počtu strávníků …

Náplň – mezitím si nakrájíme cibuli na půlkolečka, část uzené slaniny na nudličky a spolu smažíme v hrnci na sádle do růžova. Přidáme překrájené kysané zelí, přisladíme jednou až dvěma lžícemi cukru, osolíme, podlijeme hrnkem vody a necháme cca půl hodiny dusit. Když je zelí měkké přidáme jednu nastrouhanou bramboru na zahuštění. Osmažíme zbývající plátky slaniny do křupava …

… na talíř dáme latu, na polovinu nandáme část zelí a přehneme ji. Dozdobíme plátky smažené slaniny – mňam .. mňam ..

 

Moučník – Pohančena babina

suroviny: 500 g pohanky, 0,8 l mléka, 300 g sušených švestek, máslo, mletý cukr, sůl ( a pro fajnšmekry i dobrý sirup, např. malinový )

Pohanku uvaříme v osoleném mléce do měkka. Sušené švestky dáme na 15 min. nabobtnat v páře, pak je vypeckujeme a překrájíme. Zamícháme do pohanky, rozprostřeme do pekáčku vymaštěného máslem a cca 20 min zapečeme na střední teplotu trouby. Po upečení babinu v pekáčku rozkrájíme na porce.

… na talíře nandáme porci babiny, pokapeme trochou rozpuštěného másla, ( přelijeme pár lžicemi sirupu ) a posypeme cukrem .. mňam .. mňam .. mňam ..

 

… vidíte přátelé sami, že fšecka ty jídla sú velice jednoduchá, lehká a nízkorozpočtová … a teho másla sa nebojte, lebo –

„Pohančenej kaše nepřemastíš, gryčnú cérku nepřetančíš a hospody nepřebudeš !“

 

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *