S Bubnem v kuchyni i na cestách 6

KRÁLÍK LUĎA

Markýz De Nointel, správce kuchyně Ludvíka XV, byl i první labužník na světě. Říkalo se mu totiž i La Bouche ( čti – labůž ), volně přeloženo – mlsný jazyk. Do té doby vládla Evropě italská kuchyně Kateřiny Medicejské, známá výkvětem nejlepších kuchařů toho času.

Francouzi však byli první, kdo dal žranici bez ladu a skladu nějaký řád. Vymysleli MENU ….. aperitivy, předkrmy, polévky, hlavní chody, sýry, ovoce, moučníky. Menu na královském dvoře obsahovalo až 800 položek, připravovalo jej na 30 kuchařů, 50 kuchtíků, 30 ficek a 30 jídlonošů – číšníků.

Byla připravována jídla klasická z drůbeže, ryb, hovězího, vepřového, skopového masa, i divočiny, jakož i jídla velmi exotická – od dušených slavičích jazýčků na lanýžích, žabích oček v šalvějové omáčce, až po grilované delfíní penisy na okvětních plátcích růží, přelitých omáčkou Ajoli. Kuchaři si hlídali své neuvěřitelně složité receptury a byli hotovi kvůli svému umění i vraždit. Strávníci trpěli dnou z přejídání, obyčejný lid, kupci, řemeslníci a sedláci trpěli vysokou daní, která dosahovala až celkových 7 %.

Ludvík XV sám měl však nejraději na stole obyčejného králíka, kterého mu připravoval jeho oblíbený kuchař Prokop Zachariáš Bouben z Kozojed nad Bečvou, náš krajan, můj pra pra předek….

Takto připravený králík se zove : Králík Luďa

Ingredience: králík, králičí, nebo kuřecí játra, libová slanina, houby, červené víno, hruška, cibule, tymián, máslo, smetana, sůl

Příprava: králíka naporcujeme, a aby jste to neměli tak jednoduché, tak játra nakrájíme na 1 cm plátky, slaninu na nudle, houby na kostky, cibuli na kolečka a hrušku na osminky …

Dno hlubšího pekáče vymažeme máslem a vyskládáme všechny výše uvedené potraviny v pořadí – půl množství slaniny, maso, játra, houby, sůl, hrušky, cibule, zbytek slaniny, tymián, sůl, máslo a vše zalijeme vínem, Dáme do vyhřáté trouby na 200 C, pečeme přikryté cca 40 min.

Pekáč vytáhneme, odkryjeme, zalijeme smetanou, protřepeme a dáme do trouby dopéci na 30 min. již odkryté.

Nejlepší přílohou jsou pečené brambory. Pečeme-li králíka na větším brutfanu, brambory dáme ještě před zalitím smetanou nahoru, posolíme, přidáme pár snítek tymiánu a dopečeme vše spolu. …….

….. až budete přejezení francouzských dobrot, můžete aplikovat francouzskou dietu….

Francouzská dieta:
– Snídaně: sex, kakao, keks
– Oběd : kakao, keks a sex
– Večeře : pouze sex

Pokud po týdnu nezhubnete, vynechejte z jídelníčku kakao a keks …..?….?….

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *