S Bubnem v kuchyni i na cestách 7

CITRONOVÉ KUŘE

Dnes ještě zůstaneme ve Francii, příště kuknem do Maďarska.

Nejsem takový lumen, abych váženému čtenáři tvrdil, že umím a mám nakomplet francouzskou kuchyni. Takové “ Foie gras“ ( bílá husí játra ) chřestovém lůžku, přelité omáčkou z černých lanýžů, by vyšly ve špičkové restauraci tak na min. 1 tisíc EUR. Takže jenom polknu seběhnuvší se sliny. Rovněž tak “ Souflé“ z mořského ďasa, avokáda, šafránu a portského roč. 68, podávané přelité koňakem typu Hennesey roč. 77 a flambované před hostem, sice českého strávníka zaujme, ale nepřesvědčí k prohlídce almary a lednice, zda vedle krabice mléka a zbytku okoralého chleba náhodou neleží láhev koňaku, či alespoň vejce na souflé. Neleží.

A tak vážený čtenář nadrobí zbytek chleba do ohřátého mléka, předloží toto svému pesanovi, posbírá prázdné vratné sklo, od souseda si vypůjčí 300,-kč a vydá se do veřejné knihovny. Tam na internetu vyhledá stránky šéfkuchaře Prokopa Bubna a opíše si recept na jinou francouzskou specialitu – Citronová kuřecí prsa přelitá omáčkou z Nivy a sypaná višněmi …..

Citronové kuře

Z rozpisu surovin pak zjistí, že za 300,-kč pohostí svou rodinu i souseda, kterému takto vyjádří své díky a úrok z půjčených třech stovek, …vrátí sklo a zakoupí :

– 4 ks kuřecí řízky, 0.5 l smetany, 200 g Nivy, višňový kompot, bo džem, máslo, citron 2 ks, strouhanku, tymián, sůl, pepř, olej na smažení a kroketyna přílohu ….

Příprava masa :
– kuřecí prsa podélně překrojíme na dva řízky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme
– z omytých citrónů odstrouháme zvlášť kůru
– na pánvi rozpustíme kousek másla a vymačkáme do něj citróny, ohřejeme
– přiměřené množství strouhanky na obalení smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou
– řízky namáčíme v ochuceném másle jako ve vejcích a obalíme v citronovéstrouhance
– na rozpáleném oleji smažíme dozlatova

Omáčka :
– Nivu nastrouháme, opatrně rozpustíme v rendlíku a zalijeme smetanou
– opepříme, dosolíme, přidáme tymián a za stálého míchání vaříme namírném plameni do vzniku hladké omáčky

Citronové řízky podáváme na talíři, přelité omáčkou z Nivy, sypané lžící višní a jako přílohu smažené krokety, nebo bramborové placičky ……

… dohadují se Francouz, Angličan a Čech o národnosti Adama
– Francouz: “ Musel to být Francouz, protože jedině Francouze napadne taková móda, jako je fíkový list „…
– Angličan: “ O původu gentlemana, který kvůli ženě obětuje své žebro, nemůže být přece pochyb“ ….
– Čech na řekne: “ Ten, kdo dokáže jíst kyselá jablka, chodit s holým zadkem a myslet si, že je v ráji, nemůže být jiné národnosti než české.“ ….

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *