S Bubnem v kuchyni i na cestách 22

S Bubnem v kuchyni i na cestách 22

VALAŠSKÉ ŠKRAČKY

V každé slušné valašské hospodě, kde sa vaří, dostanete zcela jistě Valašské menu č. 1 … aperitiv – Slivovica, polévka – Kyselica, hlavní jídlo – Škračky na zemňákovém placku a moučník – Frgál ….. jako digestiv můžete pak opět konzumovat Slivovici – i opakovaně ….

Na Valašsku sa říká – „Lepší sa dvakrát najesť, než byť jednůc hladný.“ A taky – „Měť sa zle a ešče byť smutný, to stóji za psí šček.“
….. přeloženo – dobré jídlo a dobrá nálada jsou důležité pro život a proto jsme tu my kuchaři a kuchařinky …. proto se vydávají kuchařské knihy a zcela jistě žádný hladný nevymyslel nějaký dobrý vtip, bo humoristickou knížku ….

Kam až oko dohlédne jsou všude reklamy na diety, na hubnutí, na omezování se … naše tělo nám říká: “ Dej si čokoládu, dej si kus masa, dej si jitrničku.“ …. Naše tělo je moudré – samo ví nejlíp, co potřebuje …. poslouchejme ten vnitřní hlas … opakem pak bude nervozita, stres až šílenost …. nenávidění sebe sama ….. nevěřím hubeným kuchařům, že dobře vaří, hubeným lidem, že jsou v pohodě.
….. a když už musíte nějakou dietu zkusit, tak nejlepší je ta ZÁZRAČNÁ – Žere se úplně všechno a čeká se přitom na zázrak …..?..

… a nadarmo sa neříká: “ Veselá mysl – okradený dochtor “

Škračky

Suroviny na 3 – 4 porce :

– 1/2 kg drůbežích, bo vepřových jater ( ev. kdo nejí vnitřnosti, může použít i vepřovou panenku )
– 6 ks vejce
– 100 gr uzené slaniny, bo špeku
– 5 stroužků česneku
– lžíce sádla
– majoránka, pepř, sůl

Postup :

– játra nakrájíme na nudličky, slaninu na kostičky
– rozpustíme lžíci sádla a osmažíme na něm slaninu
– přidáme játra, opepříme a smažíme je cca 10 min.
– vejce rozklepneme do misky, rozkvedláme je a osolíme
– vejce vlijeme na játra a smažíme je do ztuhnutí
– poté dochutíme majoránkou a dosolíme
– hotovo

…. jednoduché, že ?

Valašské škračky podáváme na čerstvě usmažených bramborácích.
Jako přílohu můžeme použít též malé bramboráčky, ty dáme okolo porce škraček, taky je vhodný i chléb.

Jako salát na talíř přidáme i porci kysaného zelí ….
Rýže, nudle a knedlíci se ke škračkám nehodí …..

…. ale proti gustu žaden dišputát – viděl jsem jednoho slováka, který si dal smažený vepřový řízek, zelí a k tomu rýži …??

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *