Kamioňáci 10

…. prej:  – Stojí na mostě tři: Lojza. Maruš. Lojzovi

 

….. no a my jedeme dál – zpět domů … Anglie naloženo – Francie – Belgie – Holandsko doložit – Německo vyložit 1, 2 – naložit – Rakousko – Itálie – a konečně Neapol, … klidně by se pak umíralo – „Vidět Neapol a zemřít“ …. ?

…. jsem to nepochopil, proč se to říká ? ….. mumraj tisíců troubících a blikajících aut, ucpané křižovatky, parohy a fakáče téměř za každým volantem a jen respekt Fiátků k velkému kamionu mi jakžtakž dovoluje projet předměstím do industry části města … a i tak, než stačím zařadit rychlost a se rozjet, tak se jich stihne přede mne z vedlejší ulice nacpat takových aspoň deset osobáků  …. ve skladu kde vykládám je zase opak shonu a nervozity města – ze všech stran vidím úsměvy, klídek a bohorovnost skladníků a slyším – piano, piano …. a riposo signore …. tedy mám zpomalit a být v klidu …. práci na půl hoďky dělají hodiny dvě – v klidu …. a pokud to zrovna není firma s německou účastí, tak vám pro bezpečnost stačí jen reflexní vesta …

… jo to hlavně v Německu, Francii, méně pak v Holandsku, Belgii, Rakousku si vás vrátní a skladníci vychutnají – vesta, helma, brýle, kované boty, dlouhé rukávy, dlouhé nohavice – i v pětatřicetistupňovém vedru, … kde je zábradlí, tak se jej musíte držet, zákaz kouření, jídla, pití – můžete jen šoupat nohama a myslet si něco o debilech a magorech …. potom většinou naprosto nesmyslně všechno, každou paletu kurtovat a když už se vidíte za bránou, tak přijde žena – bezpečák, zkontroluje náklad a řekne vám – ales šajze, wég – máte dvě naprasklé desky na bočnici, … chce se vám brečet, anebo tu krávu aspoň tou deskou praštit po hlavě …. vztek přechází – naštěstí máte na druhé straně nějakou desku navíc a vyměníte je …. kousek za bránou si však neodpustíte vystrčit zaťatou pěst se zvedlým prostředníčkem, bojovým pokřikem: vyližte mi …. a tiše si píšete tuto firmu na svůj interní „Black list “ …..

Horší už je jen před vjezdem do firmy nakládky, či vykládky nutnost provedení bezpečnostního a vědomostního  testu v příslušné řeči, ev. v angličtině ….. do sluchátek vám něco huhlá holandštinou, na obrazovce se odvíjí jakýsi vnitřní firemní děj, ale vám se hlavě motá věta – “ Co tu kruci pohledáváš, co tu děláš ty debile – stojí ti to za to ?“… pak naskočí kvíz – za A, za B, za C, za D … tři jsou dobře, jedna odpověď špatně – označit musíte všechny dobré a musíte dosáhnout 80% úspěšnosti …. první pokus špatně – znovu celý film, druhý taky …. třetí … až na čtvrtý pokus odhadem plníte kvótu úspěchu a můžete po hodině a půl milostivě vjet do jejich firmy naložit jejich výrobky ….

Jsem přemýšlel, že přesvědčím alespoň pár českých firem, kde jezdí nakládat Němci a Holanďané, aby jim dávali taky testy – v češtině, ev. v ruštině ….

Dřív to tak přísné nebývalo, ale až nám najeli do Evropy pologramotní Turci, Rumuni a hlavně mraky Poláků, tak nejdříve pokřivili ceny přeprav, pak bezpečnostní předpisy ve firmách, když padali ožralí z korby jen v pantoflích a firmy jim musely platit úrazy, ale co nejhůř – zavedly se karty do tachografů, GPS, kamery ap …… a bylo po kouzlu a pohodě tohoto donedávna skoro romantického povolání ……

…. koukám, že si pavouček udělal mezi zpětným zrcátkem a dveřmi u šoféra krásnou pavučinku … pavouček je optimista …. tu v dojč stojím už druhý den, čekám až fabrika dovyrobí náklad pro mne a chudák pavouček si myslí, že tam pobudu dýl …. já ale doufám, že nepobudu ……..                                                                                                                      … další problém – ČEKÁNÍ na … Godota ? … na náklad ? … na to až naprší a uschne ? ….. člověk se už vidí doma s rodinou, ale dispečer míní – zákazník mění …. je to někdy docela stresující nevědět co bude večer, co bude zítra ……. … nikde žádný obchod, žádné WC a už vůbec ne sprcha – nikdo ti nepomůže, nikdo neporadí ….

… ale dosti už negativ – povídá Lojza své dceři: „Hele holka, to znám, když nejdou hřebíky s máslem k sobě, tak to je to, že přišlo fialové léto se srolovaným kobercem a proto přiběhla za ním i židle a bylo z toho rajčatové kladívko nakládané s korkovým sloupem.“ … a dcera na to: „Jo tati, ale ty piškoty tam nebyly !! … a bagr stejně nevleze do okapu, protože  má rozsvícená světla !!“

 

…. prostě týden blbec …

 

Váš Olaf – Kulatá lopata – Tydýt …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *