S Bubnem v kuchyni i na cestách 15
ŤAMANSKÉ NUDLE
Teď jsem právě dovařil dvakrát Šuej ču žu , velice jednoduché čínské jídlo na rozvoz. Spařené nudličky zelí se prudce osmaží spolu s vepřovým, taky nakrájeným na nudličky ve Woku, přidá se trochu kvalitní omáčky sojové, trochu omáčky sladkokyselé a trochu více čerstvě mletého barevného pepře. Naložit do thermo krabičky spolu s jasmínovou rýží – hotovo – odjezd. V jednoduchosti je to kouzlo, ta síla. Maso sedmi vůní je nesmysl, dokonce i maso třech vůní je problém. Maximálně dvě dominantní vůně vzájemně se doplňující – ladí.
Takový holandský Ajntopf, kde je různě aromatických surovin více jak deset, zalitých pivem, vínem, kečupem a vývarem, s přídavkem několika koření inspiroval zřejmě pejska a kočičku k jejich pohádkovému výtvoru, avšak jíst se nedal.
Lidé a národy mají chutě a pohnutky ke konzumaci toho či onoho různé – například jedna zákaznice si nechává vozit náš špičkový guláš ve 21.45 hod. večer proto, aby svému mužíčkovi přicházivšímu z odpolední směny mohla sáhodlouze líčit jak ho má ráda, když celý večer tvoří takový dobrý guláš, zatímco ve skutečnosti plká s kamarádkou u sklenice vína o zbytečnosti mužského plémě v ženském hodnotovém systému.
Opak je však pravdou. Nejlepší doktoři, kuchaři, soustružníci, šoféři jsou muži. Žena vyniká nad mužem snad pouze v lepší imitaci ženské postavy v divadle na jevišti …..
… a když vědci konečně zjistili co vlastně žena chce …. tak si to rozmyslela … ?? …
Avšak pojďme zpět k vaření …..
Ťamanské nudle po našem
Na toto jednoduché a rychlé jídlo, oblíbené dětmi, střední generací i rozmazlenými důchodci budeme potřebovat:
– maso z jednoho vykostěného kuřete
– z kostry uděláme vývar na pozdější podlévání
– balení instantních zalévacích nudlí
– jednu cibuli bílou, jednu červenou
– sušené Jidášovo ucho namočené v teplé vodě, nebo pár žampionů
– dvě větší mrkve nakrájené na sirky, bo nastrouhané na hrubo
– tři barevné papriky
– hlávku ledového salátu, pórek
– sojovou omáčku, sladkou čili omáčku, ostrý kečup
– olej, sůl, cukr, pepř, chilli, maizenu
Postup:
– nudle zalijeme větším množstvím osolené vařící vody, necháme stát cca 3 – 5 min. poté scedíme a dáme stranou
– maso a cibule nakrájené na nudličky prudce osmažíme v pánvi na oleji
– přidáme mrkev a houby – dále smažíme tři min.
– na pánev přihodíme nakrájené papriky a pórek
– po další minutě přidáme přiměřeně sojové a chilli omáčky, kečupu, lžíci maizeny, osolíme, opepříme spolu s chilli – dle chuti a stále smažíme ještě minutu
– poté podlijeme 2 dcl vývaru a necháme chvíli probublat
– na závěr vmícháme nudle a natrhaný ledový salát
– celé to promícháme, prohřejeme a dochutíme – dále pak už nevaříme ….
… ale ledový salát raději kupte v nějakém marketu, bo u Vietnamce bývá oschlý …. ne, ne – on dobry, on jen unaveny – z dlouha cesta …. říkává prodavač …. ?…
Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben