S Bubnem v kuchyni i na cestách 16

OZNICKÉ HALUŠKY

Sousedy navštívil jejich příbuzný ze Slovenska Laco Gomora. Když zjistil, že já, jejich soused jsem kuchař, rozhodl se, že mne naučí vařit halušky, pravé slovenské s brynzou.
Brzy ráno přišel za mnou do kuchyně. Jeho první slova byla? “ Voľako zle ti kúrí pec.“ Měli jsme v kuchyni zánovní sporák. Přestože jsem se mu snažil vysvětlit, že jsem z výkonem sporáku spokojen, blbě jsem usoudil, že tomu rozumí lépe než já a tak jsem mu naivně půjčil vercajk na opravu. Manželka naštěstí odešla navštívit přítelkyni.
Laco si opřel ruce v bok, pokýval hlavou a pustil se do díla. Chvilku byl před sporákem, chvíli za sporákem, chvilku na něm ležel …. létaly jiskry, ozývaly se rány a výkřiky: “ Do paroma … kristušamárju … “ apod.
Až když byla půlka sporáku rozebraná, začalo mne jímat podezření, jestli neděláme zbytečnou práci – na můj nesmělý dotaz k tomuto Laco odvětil: “ Rozobraté to mám o chvíľu!“…. a měl. Z našeho krásného sporáku zbyla hromada plechů, hořáků, koleček a šroubků …. byla už jedna hodina a na halušky zatím ještě nepřišla řeč.

Laco začal skládat sporák do původní podoby. Třikrát řekl: “ Vďaka bohu, je to v poriadku.“ a dvakrát řekl: “ Nieto v poriadku.“ …. potřetí řekl: “ Som to ja ale chumaj.“ Nezbylo mi, než s ním poprvé souhlasit. Potom ztratil trpělivost a začal sporák týrat. S potěšením jsem sledoval, jakého sportovního ducha sporák má ….. další dvě hodiny nebylo nic jiného, než zápas bez pravidel mezi Lacem a sporákem.
Ve čtyři hodiny, špinavý, krvácející a rozcuchaný Laco vylezl zpod hrdinného sporáku, utřel si čelo a řekl: “ Dúfam, že to je!“ … sporák vypadal, že má taky dost. Těžko říci, kdo byl více potrestaný – nicméně sporák teď opravdu hořel špatně. Laca jsem vzal do koupelny se umýt a potom jsem ho vyhodil …..

Fundovaný kamnář prohlásil, že sporák je těžce zřízený, ale že udělá vše co bude v jeho silách ….. udělal – bratru za dva tisíce ….
Chuť na slovenské halušky mne už dávno přešla, ani né tak kvůli brynze … ?…takže váženým milovníkům halušek předložím recept na halušky – tak jak je vařila moje milovaná bábi Milka z Oznice:

Oznické halušky z pekáče

Suroviny:

– 3/4 kg oloupaných syrových brambor
– 1/4 kg hladké mouky
– 1/2 kg vařeného uzeného masa ( bůček, křížová kost, krkovice, může být i dobrá klobása )
– 1/2 kg kysaného zelí
– 2 – 3 cibule
– 2 – lžíce sádla
– 2 dcl kysané smetany
– 2 dcl sladké smetany
– 1 lžíce sekaného kopru – dle chuti
– sůl, pepř, cukr

Postup:

– dáme vařit kysané zelí, které osladíme 1 – 2 lžícemi cukru, vaříme cca půl hodinku, až se voda odpaří – dáme z plotny
– na sádle usmažíme pokrájené cibule do zlatova a přidáme na ně uzené nakrájené na kostičky – pár minut společně osmažíme, poté zalijeme 1 dcl vody a ještě minutku vaříme – odstavíme z plotny
– syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme z nich vodu, vodu necháme stát v misce, až se usadí škrob, vodu slijeme a škrob vrátíme do brambor
– do mísy s brambory přidáme mouku a lžíci soli – dobře promícháme
– do hrnce s vařící osolenou vodou vhodíme lžíci sádla, aby se halušky po vytažení nelepily a nemuseli je proplachovat vodou
– do vařící vody zavařujeme haluškovou hmotu přes obrácené struhadlo, hustší síto, bo haluškovač
– po pár minutách vyplavou halušky na hladinu
– poté je scedíme, bo vybereme děrovanou naběračkou a polovinu halušek vsypeme do vymaštěného pekáčku
– na halušky přidáme podušené kysané zelí, na zelí uzené s
cibulkou
– navrch přijdou opět halušky
– celé to dosolíme, opepříme a zalijeme rozšlehanou kysanou a sladkou smetanou a koprem – dle chuti
– dáme zapéct do trouby vyhřáté na 150 st. – na slabou půlhodinku
– hotovo –
– každému strávníkovi dáme ubrousek na utření sbíhajících se slin a nandáme na talíře …..

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

…..PS – vážení čtenáři mne donutili napsat na téma Halušky ještě jeden příspěvek, a to – Halušky červené a Halušky zelené ….. S Bubnem v kuchyni i na cestách – 17 …. příště

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *