S Bubnem v kuchyni i na cestách 35

RECEPTY S KOULEMI

Segedínský guláš s bramborovou kaší 

Novomanželé se vrátí ze svatební cesty do praktického života. Manžel přijde z práce domů, na oběd guláš. Druhý den – guláš. Na třetí den už to nevydrží a ptá se své choti, proč nezkusí něco jiného. Manželka s pláčem odpoví: „Vždyť já pokaždé zkouším něco jiného a vyleze z toho zase guláš …”

A ono je to přitom opačně .. každý kuchař i hospodyňka vám řekne, že uvařit dvakráte stejný guláš je věc zhola nemožná .. ať už masa hovězí, vepřové, krůtí aj. jsou pokaždé jiná, mleté papriky jsou každá jiná, postupy vařitelů jsou extra odlišné – někdo nesmaží cibuli do hněda, jiný podlévá vodou, ne vývarem, tamten zahušťuje chlebem, onen amerikou ..

Jsem dalek toho si zde dovolit čtenáři poskytnout ten „jediný správný recept“ tu „jedinou správnou přílohu“ .. pravdou však je, že Guláš má domovinu v Maďarsku a jedině roduvěrný Maďar má průkaz na rady, doporučení až po sekání rukou beznadějně nepoučitelných vařičů, kteří zahušťují guláš zátřepkou z vody a mouky, dávají do guláše kmín či nedejbože jako přílohu použijí kynutý knedl ..

Dnes však nebudu jen poučovat, ale hodím tu do éteru tip na zúžitkování zbytků z Lukulských vánočních hodů … tento konkrétní recept naleznete i v mé připravované kuchařské knize – Zbylo, nezbylo. 

Zbude-li vám dobrý gulášek, trocha zelí a vařené brambory, tak již nikdy více nemusíte přemýšlet – vyhodit ? použít nějak ? … tedy:

Szegedínský guláš s bramborovou kaší

Suroviny – 

  • 2-3 porce guláše
  • 0,5 kg hotového zelí, nebo zvláště uvaříme nové
  • 1 paprikovou klobásu (Maďarskou)
  • 2 dcl vývaru
  • 1 kelímek smetany
  • lžíci sádla, lžíci hl. mouky (na zásmažku)
  • pepř, majoránku, bobkový list, pár kuliček nového koření, kopr
  • vařené brambory na kaši, máslo, mléko, nebo zbytek kaše

Postup –

  • guláš ohřejeme a přidáme vývar
  • zelí ohřejeme, nebo vyprané a překrájené zelí dáme vařit
  • klobásu nakrájíme a opečeme na lžíci sádla
  • klobásu, a všechno koření přendáme do lehounce bublajícího guláše
  • do klobásového sádla vsypeme vrchovatou lžíci hl. mouky a na mírném plameni usmažíme do světlezlata zásmažku
  • do guláše přidáme zelí, za stálého míchání zásmažku a pár minut provaříme
  • za stálého míchání nakonec vlijeme opatrně smetanu
  • guláš ev. dochutíme pepřem, majoránkou, koprem, solí
  • 2-3 dcl mléka ohřejeme a přidáme do něj kus másla
  • vařené brambory podlijeme troškou vody a přivedeme k varu – scedíme, ručně rozštoucháme, vlijeme mléko s roztopeným máslem a vyšleháme hustší kaši a můžeme podávat

„Mami, mně ten guláš nechutná!“, stěžuje si malý Lojzík.
„Mlč a jez! Za dvacet let budeš manželku otravovat vyprávěním, jaká jsem byla vynikající kuchařka!“

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *