recepty s koulemi

Pavlovy hovězí líčka na černém pivě, žampiónech a kořenové zelenině, šťouchané brambory

 

… na hovězím kusu se nachází cca 30 druhů masa různé kvality a chutě .. od svíčkové či roštěné přes jazyk až po véminko .. v dnešní době se kravička spotřebuje úplně celá .. docela kuriózně využívají kúži třeba Mongolové .. kůži staženou v celku obrátí chlupy dovnitř, okraje stáhnou do tvaru jakéhosi vaku a konečný výrobek pak používají jako nádobu na kumys .. čék aby neurazil musí vypít při návštěvě jurty šest misek kumysu .. chce to cvik odfiltrovat zuby ty chlupy z kůže ..

… já však mám z hovězího nejraději ony líčka a taky kolena, tedy kližku .. maso je prorostlé klihovými šlachami a po správné přípravě pokrmu z těchto mas – těsně před rozpadáním se – vyrobíme špičkové jídlo, které je navíc i prospěšné pro naše klouby, nehty či vlasy ..

Dnes si tedy z hovězích líček připravíme:

Pavlovy hovězí líčka na černém pivě, žampiónech a kořenové zelenině, k tomu – šťouchané brambory

 

suroviny:

  • 1 kg hovězích líček, což je cca 6 ks
  • 1 cibule žlutá, 1 cibule červená
  • 2 ks mrkev, 1 petržel, kus celeru, 2-3 stonky řapíkatého celeru, 3-4 žampiony
  • sádlo, 1 malá piksle rajčatového protlaku, 1/2 l černého piva, 1/2 l vývaru
  • 2-3 bobkové listy, sůl, pepř, divoké koření, 1 lžíce cukru

postup: 

  • líčka dočistíme od blan, nakrájíme na cca 18-20 kousků, osušíme, osolíme, opepříme, poprášíme cukrem, vše rukou promneme a necháme pár hodin odležet
  • na pánvi rozpálíme sádlo a líčka v něm osmažíme ze všech stran – vytáhneme je a odložíme
  • mrkev, celer a petržel nakrájíme na hrubo a dáme smažit do tuku po líčkách
  • jakmile začne zelenina karamelizovat, přidáme k ní obě cibule nakrájené taky na hrubo i s řapíkatým celerem krájeným na špalíky a bobkové listy
  • po 10-15ti minutách přidáme i krájené žampiony – dále vše smažíme
  • až je vše pěkně osmaženo do zlatova přidáme rajský protlak a zarestujeme jej
  • do hrnce vsypeme obsah pánve, přidáme opečená líčka, zalejeme vývarem, který trochu odvaříme
  • po pár minutách varu přilijeme i pivo, zakryjeme poklicí a za občasného promíchání dusíme na malém plameni 2-3 hodinky tak, aby maso bylo těsně před rozpadnutím a obsah tekutiny se zredukoval na polovinu – zelenina a cibule se mezi tím částečně rozvařila – tedy dále nezahušťujeme
  • h o t o v o

Mezi tím jsme si připravili z vařených brambor, slaniny, cibule, jarní cibulky a trochy smetany – šťouchané brambory, které naplníme do vhodné misky a vyklopíme na střed talíře .. na brambory nandáme líčka, okolo nasypeme zeleninu a žampiony .. celé to přelijeme šťávou a podáváme hladovým, slintajícím strávníkům ..

Druhou slavnostnější možností je, že z hrnce vytáhneme maso i žampiony a zbylý obsah hrnce propasírujeme přes síto do omáčníku … nakrájíme si dle chuti různé druhy zeleniny na plátky a tyto prudce osmahneme na troše oleje .. osmahnutou zeleninu pak umístíme na oko do talíře k bramborům a masu .. tento postup jsme používali spíše v restauraci a na hotelu ..

… na poli se pasou dvě krávy a jedna říká – „Bůůůůůůů“ .. a druhá na to – „No teď jsem to chtěla zrovna říct“ ..

 

Dobrou chuť vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *