S Bubnem v kuchyni i na cestách – BONUS

VÁNOČNÍ KAPR S LEHKÝM BRAMBOROVÝM SALÁTEM

 

K práci na sérii článků obsahujících kvalitní recepty, či recepty s rádoby vtipným povídáním jsem přistoupil velmi zodpovědně.
Procestoval jsem kus světa, desítky, možná stovky kuchyní všech náboženských vyznání jsem vyzkoušel, prostudoval jsem řadu kulinářských publikací. Jsem dalek toho mentorovat jiné, vlastní skromnost mi to nedovoluje. Sám bych ještě mnohé vědět měl. Jedno vím však jistě – dle receptů v kuchařkách vařit nelze. Kdekdo má doma kuchařku ( knihu ), ale vaří to, co jej maminka naučila.Na světě se nepřipravují jídla dle receptů, ale podle obsahů peněženek, Po výplatě jsou to lukulské hody, které volně přechází v systém co dům dal. Pisatelé většiny kuchařských knih z nějakých jen jim známých důvodů předpokládají, že k majitelům jejich publikací chodí na oběd šejk z Abů Zabí, nebo aspoň starosta. Za sebe můžu říct, že u nás šejk nebyl a starosty bych spočítal na prstech ruky.

V Africe, v Severní Korei jsou strávníci vděční za hrst rýže, v Mongolsku vaří jenom skopové bez ničeho a Američané nevaří raději nic. Buď drží dietu, nebo se cpou v Mc Donaldu, eventuálně si jídlo nechají dovážet od Číňana, či pořádají grilpárty na zahradě, kde grilují vše – od ježků po mamuty.
Všechna kultura stravování přichází ponejvíce z Evropy. Téměř všude v Evropě se podává jako štědrovečerní jídlo – ryba. V Česku a na Moravě to bývá kapr. Většinou ho smažíme a podáváme k němu bramborový salát, či spíše salát pochoutkový.

Moje babička dělala na Vánoce kapra jinak a bramborový salát velice jednoduše a byl moc dobrý.

KAPR podle naší babičky:

– 1 kg kapra – 10 kousků
– 3 dcl piva
– 10 hřebíčků, pepř mletý, pepř celý, 10 menších bobkových listů, sůl, cibule, máslo
– 100 g slaniny
– perník na strouhání jakýkoliv
– alobal

Postup:

– cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme ji na másle
– do porcí kapra uděláme zářezy do kterých vložíme kousky slaniny
– kapra pak osolíme, opepříme a obalíme v nastrouhaném perníku
– porce rozložíme na kousky alobalu
– ke každé porci přidáme kuličku pepře, bobkový lístek, jeden hřebíček, lžičku na másle osmažené cibulky
– před zabalením zalijeme trochou piva
– alobal pak důkladně zabalíme a porce dáme na plech
– pečeme v předehřáté troubě na 220 st. asi 20 min.
– hotovo

BRAMBOROVÝ SALÁT – původní

– 1,5 kg brambor vařených ve slupce
– 100 g slaniny
– jedna větší cibule
– jarní cibulka, nebo petržel
– pár ředkviček
– 3 kyselé okurky
– sůl, lžíce cukru, 3 lžíce octu, pepř,
– 1/2 dcl oleje
– 1 dcl vody

Postup:

– slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji do křupava na oleji
– přilijeme vodu, ocet, osolíme, přidáme lžíci cukru, špetku pepře, 1 minutu svaříme a dáme pak ochládnout
– brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme najemno nakrájenou cibuli, nakrájenou zelenou jarní cibulku, nebo petržel, nakrájenou ředkvičku a okurky nakrájené na kostičky, zamícháme
– ještě vlažnou zálivku se slaninou nalijeme na brambory a vše důkladně promícháme
– ochutnáme je-li dobrý … můžeme dosolit, přisladit, opepřit
– s babiččiným kaprem je to balada … ? ..

Dobrou chuť, spokojené Vánoce a hodně úspěchů v novém roce Vám všem přeje šéfkuchař Prokop Buben

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *