Švestkový jahelník – zámecké paní von Ricci

ŠVESTKOVÝ JAHELNÍK – zámecké paní von RICCI
ŠVESTKOVÝ JAHELNÍK – zámecké pradleny ELIŠKY

…. aby jste si nemysleli že neumím vařit a péct jídla sladká, bo zatím jsem tu žádný sladký recept neuvedl, tak si pro změnu uvaříme – upečeme tuto pochoutku, která byla IN již ve středověku a v baroku jí přidal na slávě zde již zmiňovaný, můj prapředek Prokop Zachariáš Bouben z Kozojed nad Bečvou, takto nejoblíbenější kuchař Ludvíka XV.

Sláva tohoto mistra kuchařského umění přesáhla již hranice Francie a jeho originální leč na tu dobu jednoduché pokrmy se šířily po celé feudální Evropě.
Zámecká paní von Ricci, baronka z Habrova byla jednou v Paříži takto účastna královských bakchanálií a nejenže jí moc chutnal zde již uvedený pečený králík Luďa ( viz recept č. 6 ), ale velice jí chutnal a ji zaujal i podávaný zákusek – Švestkový jahelník, kterýžto uvařil a jehož recept vymyslel sám Prokop Zachariáš Bouben.

V Čechách tehdy znali jen proso neloupané, kdežto Francouzi proso oloupali a tak vzniklou surovinu nazvali docela složitě – Les Moustiques. Ve slovanských zemích je to – pšeno, jen Češi a Poláci mají jáhly / jagly.

V našich rodinných zkazkách se bohužel nedochoval argument, kterým tato krásná a vnadná baronka přesvědčila mého předka k vyzrazení jeho receptu na Jahelník. Zlí jazykové z otcovy větve však tvrdí, že hraběnka von Ricci byla tehdy v Paříži bez svého chotě a rozdávala své vnady i za menší peníz, či protislužbu, než je vyzrazení státního tajemství v podobě onoho geniálního receptu.

Nicméně ihned po příjezdu domů na své panství Habrová zasvětila svého kuchaře Bóžu do tajemství švestkového jahelníku … a protože Bóža se tehdy milískoval se zámeckou pradlenkou Eliškou, tak i ona přejala onen recepis za svůj a pouze skromné podmínky její kuchyňky jí donutily tuto gurmánskou bombu vařit poněkud skromněji než se vařila v kuchyni zámecké.

Švestkový jahelník zámecké paní von Ricci

Suroviny:

– 250 gr jáhel
– 1 litr mléka
– 4 ks vejce
– 250 gr sušených švestek
– 2 dcl jablečného džusu
– 5 lžic medu
– 0.5 dcl slivovice ( není nutná )
– 2 ks jablek
– 100 gr vlašských ořechů
– 100 gr mletého cukru
– 50 gr másla
– špetka soli, špetka skořice, lžička strouhané citronové kůry

Postup:

– sušené švestky namočíme do slivovice, bo teplé vody
– jáhly spaříme na sítu 3x vaří vodou
– smícháme jablečný džus s 0,8 l mléka vlijeme do hrnce a přidáme okapané jáhly, lehce osolíme a přivedeme k varu
– nastrouháme dvě jablka a nasekáme ořechy
– u vajec oddělíme žloutky od bílků a bílky ušleháme se 100 gr cukru na hustý sníh
– mezitím mícháme na mírném ohni jáhly a uvaříme kaši
– uvařenou kaši odstavíme a necháme zchládnout
– poté do jáhel vmícháme švestky, dva žloutky, strouhaná jablka, ořechy, med, skořici, citronovou kůru a lehce zapracujeme i polovinu bílkového sněhu
– pekáček, bo dortovou formu vymažeme máslem a navrstvíme do něj jáhlovou hmotu, uhladíme
– ve zbylých 2 dcl mléka rozšleháme 2 žloutky a přelijeme tím jáhly, na horu dáme ještě pár plátků zbylého másla
– pekáček dáme péci na půl hodiny do trouby na 180°;C
– po půl hodině pekáček vytáhneme a povrch mázneme zbytkem sněhu
– dáme ještě na cca 15 min do trouby, až sníh zčervená

– máme hotovo

…. zámecká pradlenka Eliška vynechala slivovici, ořechy, jablka, džus, vejce dala jen 2 a nedělala sníh, mléka použila jen polovinu a dala polovinu vody …. jinak postupovala stejně, jen na talíři pak jahelník přelila 1 dcl malinového sirupu … a chutnalo jí to taky moc …?? …

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *