Maďarské telecí ragů
… Borjúragu kapros tejszínnel .. Maďarské telecí ragů se zeleninou, koprem a smetanou .. .. jóízlés
MAĎARSKÉ TELECÍ RAGÚ
Recept na 6 porcí –
Suroviny:
– 1 kg telecího/vepřového krku, plece, kýty
– 2 cibule
– kousek špeku/slaniny
– baby mrkev, hrášek, kopr
– 0,2 l smetana
– velká lžíce rajského protlaku
– 1 lžíce másla, 1 lžíce sádla
– uzená paprika, pepř, sůl
– 1 l vývar/voda
– 2 lžíce hladké mouky
Postup:
– na másle a sádle opečeme špek, přidáme nakrájenou cibuli a vše dál opékáme do zlatova
– přidáme protlak a spolu lehce osmahneme
– maso nakrájené na kostky osolíme, opepříme a rukou prohněteme
– maso pak vhodíme do hrnce na cibulku, poprášíme uzenou paprikou a cca 10 opečeme
– zalijeme částí vývaru a pod pokličkou na slabém ohni dusíme cca 40 min.
– poté do hrnce přihodíme hrst baby mrkve a dál dusíme cca 30 min. – vývar přiléváme po troškách tak, aby maso bylo ponořeno z poloviny
– odkryjeme a tekutinu vyvaříme až po okamžik, kdy se začne mastnota oddělovat od šťávy
– zaprášíme 1-2 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání mouku opékáme
– zalijeme zbytkem vývaru a vody, cca 15 min dovaříme
– na závěr přilijeme smetanu, přidáme hrst hrášku, hrst kopru, dosolíme, dochutíme pepřem, cukrem a necháme 1 minutu probublat
– hotovo
– podáváme po maďarsky s rýží, tarhoňou, haluškami, noky apod., když se Maďar nedívá, můžeme i s knedlíky ..
Dobrou chuť .. .. jóízlés ..