S Bubnem v kuchyni i na cestách 34
Minutkový guláš – ŠANTÁN 5P
PRAHA, Košík lp 1983
Byl sobotní podvečer a o mne lezla Horečka sobotní noci. Spoluhráči byli našrot, už pospávali na židlích a mariáš hráli pod psa. Praštil jsem s kartama a zinkasoval je o posledních 50 haléřů za vyhraného Betla, hodil sprchu, natáhl jediné neorvané džíny a tričko s obrysem Cepelínů.
Cesta pešo z Košíku na metro Kačerov trvala půlhodinku, pak metro a pár kroků z Václaváku do Šantánu 5P, za slabou hoďku jsem už pohodlně seděl se dvěma světáky u stolu s telefonem a okolními hejny žádostivých žen, dívek i zchátralých rachejtlí …
Varietní program šantánu právě končil a následovala volná zábava v podobě tanečků, lití vína do hlavy a balení bab.
Šantán 5P byl znám jako moderní, pokrokový podnik zejména svou specialitou – telefony na stolech byly v místnosti propojeny s možností zavolat k vedlejšímu a požádat vyhlédnutou dámu o tanec, či jen tak pokecat … taky se zde od půlnoci podávala specialita podniku – Minutkový guláš ŠANTÁN.
Okolosedící dámy mne zatím nijak nezaujaly, tak jsem se přemístil k dlouhému baru na Liguéére.
Áá, kdopak nám tu trůní a baví společnost u baru – no přece kolega z práce Nikolaj Nikolajevič Berezovoj, prosto – KOLJA … Kolja měl pohnutý osud, když se jako kapitán ruské armády v Milovicích jednoho večera zúčastnil velkolepé družební pijatyky i s českými lampasáky, která končila hrou karet o prachy. Kolja měl ten večer štěstí a jeden český plukovník který prohrál i uniformu nabídl na poslední hru do banku i svou čerstvě rozvedenou dceru Dášu. Kolja hru vyhrál, tím vyhrál i Dášu, netušíc svůj brzký profesionální konec … Dášu pojal za ženu, čímž získal české občanství, jediné to pozitivum příštích pár měsíců … Kolja byl prostý, věčně se usmívající, modrooký blonďáček … Dáša s ním velice rychle zametla – donutila jej prodat dáču u Moskvy i dvě kila zlatých šperků které rodina Berezovovských hromadila po staletí .. poté holoprdelníka Kolju vykopla z bytu a rozvedla se s ním .. Kolja začal pít tak, že jej i ruská armáda propustila … Kolja maje občanství a řidičák C nastoupil k nám do IPS na Tatru pod bagr.
Jako celoživotní vysmátý optimista si i nadále organizoval svůj život ve stylu – „Žij dneškem“ … po výplatě koupil 10 kg rýže, 10 kg brambor, v pátek a v pondělí si vzal dovolenou a svůj prodloužený víkend pak pařil po pražských barech a šantánech, kde jej všichni jako „Blonďáčka“ .. hostil a bavil všechny okolo, byl hvězdou této chvíle …. po zbytek měsíce pak žil ze zakoupené, vařené, osolené rýže a brambor.
…. s Koljou jsme dali nějaké to Liguéére a taky si objednali ten vynikající Minutkový guláš s hranolkama … co se pak dělo až do rána bílýho je státním tajemstvím …
Minutkový guláš ŠANTÁN
Suroviny na 3-4 slušné porce:
- 1 větší vepřová panenka, nebo 0,7 kg svíčkové, ev. 2 kuřecí prsa
- 1 červená paprika kapie, 1 bílá/zelená paprika, 1 ks feferonky
- 1 větší, lépe červená cibule, hrst jarní cibulky
- lžíce rajského protlaku, lžička uzené/sladké mleté papriky, 2 lžíce paprikového/gulášového protlaku, 2 dcl vývaru ( nebo 1 dcl schované dobré gulášové šťávy )
- lžíce sádla, lžíce olivového oleje
- sůl, pepř, lžíce Solamylu
Postup:
- maso nakrájíme na nudličky či na menší kostky, lehce osolíme, pokapeme olivovým olejem a necháme uležet alespoň 2 hod.
- všechny ostatní ingredience si nakrájíme a připravíme
- na pánev dáme rozpálit jen lžíci sádla do kterého vkládáme jednotlivé kousky masa a 2 minuty je prudce osmažíme, maso z pánve vyjmeme a dáme pod pokličku bokem
- 2 min pak osmažíme cibuli krájenou na nudličky, přidáme na 2 min krájenou papriku, feferón na drobné nudličky i jarní cibulku
- dále přidáme mletou papriku, rajský protlak, gulášový protlak na další 2 min smažení
- podlijeme vývarem, ev gulášovou šťávou, necháme probublat a celou pánev zahustíme Solamylem rozmíchaným v troše vody
- vhodíme smažené maso, dosolíme, dopepříme a poslední 2 minutky vše spolu provaříme
K této dobrotě podáváme bramboráčky, nebo hranolky
V Šantánu 5P byl tento gulášek s hranolky za 17,-kč, s bramboráky za 19,-kč … do guláše nedávám česnek, protože jej mám raději s bramboráky, kde se česnekovo/majoránková chuť bramboráků parádně snoubí s ostrou chutí guláše
… vždy když tento Minutkový guláš vařím, tak si vzpomenu na Blonďáčka Kolju … a doufám Koljo, že se na svět usmíváš stále, líbil se mi tvůj náhled na život ..
a přidám ještě jeden Koljův oblíbený vtip z té doby, který si dodnes pamatuji –
… do baru přijde muž celý v modrém a zařve: „Jsem modrá tlama a chci pivo !“
… potom donde muž celý v červeném a zařve: „Jsem červená tlama a chci pivo !“
… nakonec se dovalí muž celý v zeleném a barman na něj zařve: „Co chceš zelená tlamo ?“
… „Váš občanský průkaz !“ ..
Dobrou chuť vám přeje – šéfkuchař Prokop Buben ..