S Bubnem v kuchyni i na cestách 33

KOPROVKA NAŠÍ BÁBI

 

… psal se rok 1968 a babička vařila zase salátovou omáčku, děda ji zase lehce nadával, že tuhle máčku nejí, ať uvaří koprovku ..

… u nás na Oznici na zahrádce byla půda nic moc .. rostly tu jen zemňáky, mrkva, celer a petržel .. i tahle kořenová zelenina však byla jaksi nedomrlá .. taky tu rostla divizna na čaj, rybíz, jahody, kopr a pár hlávek salátu .. toť vše ..

… Valašsko je kraj chudý a lidé si tu váží každého daru přírody, vše se spotřebuje – ať už v kuchyni, nebo ve chlévě. Zbytky z kuchyně, zbytky z přípravy jídel se spravedlivě rozdělily mezi psa, slepičky a kačeny – největší díl však zbaštil Lojza, takto náš čuník na maso a sádlo – každý rok se krmili dva Lojzové. Koza Nataša se napásla sama, ale musel se jí nechat dlouhý špagát, protože Nataša byla kozí  labužník. Vybírala si jen samé kozí dobroty – májíčky, šťovík, podběl ap. Její mléko mi vonělo bylinkami a bylo moc dobré.

Jinak mléko jsme brávali od souseda zemědělce Miloša, ten měl několik krav, měl taky koně na orbu a do lesa. Od něj se bral i hnůj pod brambory … soužití lidí na vesnici bylo vzájemné a s úsměvem … další soused byl zedník, jiný spravoval boty, teta šila všemožné oblečení, babička pekla frgály, dorty a jiné dobroty z trúby na svatby, pohřby, narozeniny .. a tak jsme si svorně žili docela v pohodě .. nikdo neměl moc, nikdo neměl málo ..

… babička dostala při dědovém brblání na salátovou máčku spásný nápad, šla utrhnout hlávku salátu pro sebe a kopr pro dědu – spojila ony dvě suroviny ve své mysli do jedné a vyklubal se z toho další babiččin majstrštyk –

Koprová omáčka se salátem, vejci a brambory – KOPROVKA NAŠÍ BÁBI ..

 

Suroviny:

  • 75 g másla
  • 6 lžic hladké mouky
  • 0,75 l mléka
  • 0,75 l vývaru
  • 0,25 l šlehačky, smetany
  • 3 žloutky
  • sůl, cukr, ocet
  • 1 hlávka salátu
  • hrst mladého kopru
  • 1 cibule
  • brambory, vejce

Postup:

  • na másle lehce opečeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a vyrobíme světlou zásmažku
  • za stálého míchání zalejeme mlékem a vývarem, přivedeme k varu a cca 20 min provaříme
  • ve smetaně rozkvedláme žloutky a vlijeme do omáčky – stále mícháme/šleháme
  • omáčku osolíme, přidáme dle chuti cukr a ocet – necháme probublat
  • omyté vrchní listy z hlávky salátu položíme na talíře – dle počtu jedlíků, zbylý salát trháme/krájíme na hrubo
  • nasekaný kopr a natrhaný salát vhodíme do již hotové omáčky
  • vejce vaříme tak 8 min. do polotvrda
  • podáváme tak, že na list salátu položíme brambory, zbytek plochy zalijeme omáčkou, na kterou pak položíme rozpůlená vejce a dozdobíme snítkou kopru ….

 

… přeji Vám dobrou chuť ..

 

foto: mika59

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *