S Bubnem v kuchyni i na cestách 33
KOPROVKA NAŠÍ BÁBI
… psal se rok 1968 a babička vařila zase salátovou omáčku, děda ji zase lehce nadával, že tuhle máčku nejí, ať uvaří koprovku ..
… u nás na Oznici na zahrádce byla půda nic moc .. rostly tu jen zemňáky, mrkva, celer a petržel .. i tahle kořenová zelenina však byla jaksi nedomrlá .. taky tu rostla divizna na čaj, rybíz, jahody, kopr a pár hlávek salátu .. toť vše ..
… Valašsko je kraj chudý a lidé si tu váží každého daru přírody, vše se spotřebuje – ať už v kuchyni, nebo ve chlévě. Zbytky z kuchyně, zbytky z přípravy jídel se spravedlivě rozdělily mezi psa, slepičky a kačeny – největší díl však zbaštil Lojza, takto náš čuník na maso a sádlo – každý rok se krmili dva Lojzové. Koza Nataša se napásla sama, ale musel se jí nechat dlouhý špagát, protože Nataša byla kozí labužník. Vybírala si jen samé kozí dobroty – májíčky, šťovík, podběl ap. Její mléko mi vonělo bylinkami a bylo moc dobré.
Jinak mléko jsme brávali od souseda zemědělce Miloša, ten měl několik krav, měl taky koně na orbu a do lesa. Od něj se bral i hnůj pod brambory … soužití lidí na vesnici bylo vzájemné a s úsměvem … další soused byl zedník, jiný spravoval boty, teta šila všemožné oblečení, babička pekla frgály, dorty a jiné dobroty z trúby na svatby, pohřby, narozeniny .. a tak jsme si svorně žili docela v pohodě .. nikdo neměl moc, nikdo neměl málo ..
… babička dostala při dědovém brblání na salátovou máčku spásný nápad, šla utrhnout hlávku salátu pro sebe a kopr pro dědu – spojila ony dvě suroviny ve své mysli do jedné a vyklubal se z toho další babiččin majstrštyk –
Koprová omáčka se salátem, vejci a brambory – KOPROVKA NAŠÍ BÁBI ..
Suroviny:
- 75 g másla
- 6 lžic hladké mouky
- 0,75 l mléka
- 0,75 l vývaru
- 0,25 l šlehačky, smetany
- 3 žloutky
- sůl, cukr, ocet
- 1 hlávka salátu
- hrst mladého kopru
- 1 cibule
- brambory, vejce
Postup:
- na másle lehce opečeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a vyrobíme světlou zásmažku
- za stálého míchání zalejeme mlékem a vývarem, přivedeme k varu a cca 20 min provaříme
- ve smetaně rozkvedláme žloutky a vlijeme do omáčky – stále mícháme/šleháme
- omáčku osolíme, přidáme dle chuti cukr a ocet – necháme probublat
- omyté vrchní listy z hlávky salátu položíme na talíře – dle počtu jedlíků, zbylý salát trháme/krájíme na hrubo
- nasekaný kopr a natrhaný salát vhodíme do již hotové omáčky
- vejce vaříme tak 8 min. do polotvrda
- podáváme tak, že na list salátu položíme brambory, zbytek plochy zalijeme omáčkou, na kterou pak položíme rozpůlená vejce a dozdobíme snítkou kopru ….
… přeji Vám dobrou chuť ..
foto: mika59