S Bubnem v kuchyni i na cestách 18

 

KONTRABÁŠ

Babička vařila kontrabáš vždy ve středu. V pondělí zbytky z nedělního oběda, v úterý lečo s chlebem, ve středu kontrabáš, ve čtvrtek opečený lanšmít s kobzolem, v pátek nějakou hustou polévku a bramboráky, v sobotu guláš a v neděli jako korunku na vrchol týdne – hovězí polévku s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi, pečeného králíka s kouskem bůčku a zelím.
Večeře i snídaně byly levné a jednoduché – chleba se škvarkovým sádlem a cibulí, topinky a melta, chleba s máslem a povidly, kmínová polévka, tu mi vaříval děda, když mě chystal do školy. Venku 2 m sněhu a já to měl čtyři kilometry pešo. Děda do mě v tomhle čase šoupnul malou štamprlku slivovice a bylo teplo v břiše i na duši. A to teplíčko vydrželo tak akorát ty 4 km.
Já měl ale nejraději podlesníky, bramborové placky pečené v zelném listě – ty si dáme někdy příště.

Později jsem jezdil k babičce na prázdniny. Vždycky jsem se moc těšil. Na její prostou, leč chutnou kuchyni vzpomínám dodnes s úctou. Vařila a pekla buchty na poctivých kachlových kamnech. V kuchyni stále něco dobrého vonělo a babička se furt usmívala na svět. Její ruce byly vrásčité a velmi upracované. Přesto pohlazení takovou rukou bylo navždy heboučké …. otírám slzu a vracím se k jejímu kontrabáši. Babička si se mnou při vaření povídala a to povídání mi dalo základ pro poctivé vaření …
….. i proto v mých receptech nenajdete masox, vegetu, ani jiné chemické dochucovadla, taky se zdržuji velikášských přívlasků u názvů jídel – jako např. SUPER guláš, MEGA dobré knedlíky, NEJLEPŠÍ omáčka ap.

Valašský kontrabáš

Suroviny:

750 g brambor, 200 g pohanky, 200 g uzeného masa, 5 stroužků česneku, 2 cibule, sádlo, majoránka, kmín, pepř, sůl

Postup:

– pohanku uvaříme do měkka, scedíme
– na sádle osmahneme cibuli, přidáme kostky uzeného masa a krátce je opečeme
– oloupané brambory nakrájené na kostky osolíme a okmínujeme – dáme vařit
– uvařené brambory scedíme, rozšťoucháme
– přidáme pohanku, orestovanou cibuli s uzeným masem, rozmačkaný česnek a dochutíme solí, majoránkou a pepřem
– vše důkladně promícháme
– pekáč vymažeme sádlem, naplníme směsí a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st., až se na povrchu udělá kůrčička
– kontrabáš podáváme s kysaným zelím, nebo s kyselou okurkou

a aby nám lépe trávilo – tož sa zasmějme:

Na Valašsku zastaví novinářka stréca v kroji a ptá sa ho:
“ Strécu, znáte Lenina a víte kdo to byl ?“
“ Neznám cérko.“
“ A co tak Brežněv, říká vám to neco ?“
“ Nic mi to neříká cérko.“
“ A Husáka strécu znáte ?“
“ Nikdá sem o něm neslyšel “
“ Hm, to jsou ti staří, a co tak Havel, Klaus, Zeman ?“
“ Opravdu je neznám.“
“ A kde žijete strécu ?“
“ Já su z Velkých Karlovic.“
Novinářka vzdychne:
“ Ježišmarjá, tam musí být krásně !“ ….???

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *