S Bubnem v kuchyni i na cestách 2

JIŽANSKÉ KUŘE

… tenhle recept vznikl ještě v době mého přátelství s Barakem Obamou, tehdy presidenta USA ….

Onehdy mi volal Barak, říká mi: “ Jářku Prokope, já měl takový krásný týden, Nobelovu cenu za mír mi dali, v sámošce měli banány, žena mne nezbila hned ve dveřích, teroristi mi už dva dny nevypustili kolo a když tak usínámna vavřínech, volá mi náčelník CIA, jestli jsem prej četl poslední číslo Obelisku ? … ( tehdy v něm vycházely mé recepty )… Já že ne – mám jej naráno ke kávě v Bílém domě. A cože má být ? No tak si šéfe přečti předposlední stranu. Vzal jsem Obelisk – otevřu předposlední stranu a tam vidím: tvůj recept na “ Ruský boršč“. Co mi to Prokope děláš ! Hned první recept a zrovna ruský. Rusové vás dusili půl století, plyn vám škrtili, rozvědčíka STB/KGB dosadili do vlády. My Američané vám dáváme dary, radary, zadarmo rady a Mc Donaldy. V rámci světového míru a strategické rovnováhy musíš další recept uvést americký a hned potom valašský „.

Říkám: “ Baraku, valašských receptů je hafo, ale americký? Kromě hamburgerů, hot dogů a večeře od Číňana jedině snad steaky. Nemůžu ale naši čtenářskou veřejnost nutit, aby si kupovali svíčkovou – kilo za sedm set – nebude přece dva dny pracovat na jeden oběd a navíc bez záruky výsledku. Vy amíci dáte kus masa pod sedlo, půl dne na koňovi jezdíte a pak je správně naklepané – příliš časově náročný recept „. Po chvíli ticha Barak říká: „Pamatuješ Prokope, jak jsme pásli dikobrazy u mé černošské babičky ? Večer nám usmažila jižanské kuře a dala ti recept, ten tam dej “

Takže v rámci strategické rovnováhy – zde je recept na:

Jižanské kuře

– střední kuře rozsekneme na 4 díly
– dáme vařit na půl hodiny do osolené vody
– po vytažení a zchladnutí, kuře částečně vykostíme
– dlaní vytvarujeme řízky
– připravíme si těstíčko – tři vejce, 100g jemně strouhaného sýra, tři lžíce vody, tři lžíce polohrubé mouky, dvě lžíce kečupu, špetku soli a pepře ušleháme na hustotu kapání do polévky
– v tomto těstíčku poctivě obalíme připravené řízky
– a protáhneme je drcenými lupínky
– vkládáme na pánev do centimetrové vrstvy rozpáleného oleje
– usmažíme do růžova
– podáváme na plátku opečené slaniny
– jako příloha jsou vhodné šťouchané brambory se smaženou cibulkou a špečíkem, v Americe to velice oblíbená příloha

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *