S Bubnem v kuchyni i na cestách 17

HALUŠKY ČERVENÉ – višňové a HALUŠKY ZELENÉ s nivou

….. autor zde bude promlouvat s Váženým čtenářem o haluškách, pozitivní energii a o tom – jak nevystoupit z jeskyně maminčiny kuchyně.

Nikdy bych neřekl, že zdánlivě banální recept na babiččiny halušky se může stát tématem tak kontroverzním – viz recept č 16 …

Autor zde veřejně prohlašuje, že je schopen napsat kuchařskou knihu jen o haluškách, kde bude několik desítek receptů na přípravu samotného haluškového těsta a několik stovek receptů na na halušky – jako samostatný, plněhodnotný hlavní chod – od halušek klasických “ Slovenských “ s brynzou a špekem, až po halušky “ exotické,“ jak názvem, tak i vzhledem ….

…. pro názornou ukázku zde představuji další dva reprezentanty nepřeberného množství halušek i způsobů jejich přípravy …

Při čtení některých negativních komentářů mám nepříjemný pocit, že pisatel je člověk veskrze nešťastný, pesimistický, ale tento svůj stav si neuvědomuje – potřebuje se zbavit své negativní energie a přijmout energii novou, čerstvou – vyblije tedy to své negativum na fbc, tímto si uleví a jen čeká na reakce, přes které si dobije energii novou …. ani jim vůbec nevadí, že mluví z cesty, né k věci, nerozumí vůbec tématu a jen melou prázdnou slámu ….

Další skupinou jsou lidi, kteří nejsou schopni vystoupit z jeskyně maminčiny kuchyně – jsou chyceni do osidel své malosti a nedostatku fantazie, přirozené lidské tvořivosti a entuziasmu – zápalu pro novou věc, posunout se o kus dál. Nasadí desku s názvem – “ Takto sa to u nás vždy robilo “ a přes to nejede vlak …. píseň hraje stále dokolečka – dokola.

… jako v tom kameňáku – “ Mamíí, proč chodím pořád dokolečka ?“ ….
… “ Drž hubu, nebo ti přibiju i tu druhou nohu !“…

Halušky višňové 1:

– vypeckujeme a rozpůlíme 1/2 kg višní
– vyšleháme dvě vejce, 2 dcl mléka a dvě lžíce cukru
– vlijeme do misky s 300 g polohrubé mouky a dobře promícháme
– vmícháme taktéž vypeckované a půlené višně tak, aby každý kousek višně byl obalený těstem
– pomocí dvou lžic vhazujeme do vařící vody a vaříme cca 3 min. až halušky vyplavou – vybereme z hrnce, bo je přecedíme
– na dvou lžících másla lehce opražíme 3 lžíce strouhanky, tři lžíce mletého máku
– do strouhanky s mákem vmícháme 3 lžíce práškového cukru
– tímto posypeme uvařené višňové halušky a ještě přelijeme dalšími dvěma lžícemi rozpuštěného másla ….

Halušky višňové 2:

– připravíme haluškové těsto dle receptu č. 1
– přes hrubé struhadlo, síto, bo haluškovač vhodíme do vařící vody
– vaříme cca 3 min. až halušky vyplavou – vybereme je z hrnce
– vypeckované a půlené višně krátce – pár minut podusíme na dvou lžících másla a dvou lžících cukru
– uvařené halušky na talíři přelijeme višněmi, posypeme mletým mákem, cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem ..

Halušky zelené s nivou:

– rozmrazíme kostku 450 g špenátu
– do špenátu vyklepneme tři vejce, osolíme a za stálého míchání přidáváme hladkou mouku, až do hustého těsta
– přes hrubé struhadlo, síto, bo haluškovač vhodíme do vařící vody
– vaříme je cca 3 min až halušky vyplavou – vybereme je z hrnce
– na větší pánvi rozškvaříme slaninu a vhodíme na ni uvařené halušky, krátce opečeme
– mezitím v hrnci ohřejeme 2 dcl mléka, do mléka přidáme 1 dcl zakysané smetany, 5 stroužků rozmačkaného česneku, kostku taveného sýra, 200 g Nivy, 100 g Parmezánu, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem a lehce vaříme až do úplného rozpuštění všech sýrů, poté ještě minutu necháme probublat …
– porci špenátových halušek na talíři přelijeme sýrovou omáčkou a nahoru můžeme ještě přidat lžíci rozškvařené slaniny ….

Dobrou chuť Vám přeje šéfkuchař Prokop Buben
.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *