Plněné papriky, rajská, kynutý knedlík
PLNĚNÉ PAPRIKY, rajská, houskový knedlík
Neznám nikoho kdo by neměl rád plněné papriky. Byly už hitem nádražních bufíků i solidních restaurací mého mládí … plněné papriky jsem si s chutí dal v Pardubicích na nádraží, jakož i v Luhačovicích v hotelu Alexandria a nikdy jsem neprohloupil – zmastit tuhle pochoutku by dokázal snad jen totální kuchařský analfabet.
Hádky a rozbroje by se mohly vést snad o tom, zda dát do masové směsi vařenou rýži, či nedat – já rýži dávám ..
Papriky plněné masem jsou původem maďarský recept, nicméně s rajskou omáčkou a knedlíkem jsme si jej nejspíš přivlastnili
RECEPIS:
NA PLNĚNÉ PAPRIKY
-
120 g rýže
-
500 g vepřové plece
-
1 cibule
-
1 lžíce sádla
-
1 vejce
-
1 lžička soli
-
1 špetka pepře
-
6 zelených paprik
NA OMÁČKU
-
1 lžíce sádla, 1 lžíce másla
-
1 lžíce vrchovatá hladké mouky
-
2 lžíce rajčatového protlaku
-
700 g rajčatové passaty
-
1 lžíce cukru krupice
-
1 bobkový list
-
4 kuličky celého černého pepře
-
2 kuličky nového koření
-
5 hřebíčků
-
1 čtvrtka celeru
-
1 lžička soli
– Propláchněte rýži (nemusíte ji vážit, použijte asi půl hrnku) a namočte ji zhruba hodinu před vařením do studené vody. Umelte vepřovou plec najemno (nebo požádejte řezníka už při nákupu).
– Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a na lžíci sádla osmažte dosklovita. Odstavte a nechte zchladnout. Opláchněte papriky, odkrojte stopku i s jádřincem. Nejlepší jsou tenkostěnné „maďarské“ papriky. Máte-li rádi pikantní jídlo, můžete použít i pálivé.
Maso dejte do velké mísy. Přidejte vejce, scezenou a okapanou rýži, osmaženou cibuli, osolte a opepřete. Vyhrňte si rukávy a směs pořádně propracujte a prohněťte. Masovou hmotu zpracujte opravdu pořádně. Poté naplňte papriky tak, aby u otvoru zůstala asi půlcentimetrová mezera. Z masa, které zůstane, tvořte navlhčenýma rukama kuličky s průměrem asi 6 až 7 cm .. (Popravdě, i když je to recept na plněné papriky, největší úspěch vždy mají tyhle masové koule).
Očistěte a omyjte čtvrtku celeru, připravte si k ruce rajčatový protlak i passatu, či drcená rajčata. Ve velkém hrnci se širokým dnem rozpalte sádlo s máslem, přidejte vrchovatou lžíci mouky a usmažte světlou jíšku. Přidejte velkou lžíci protlaku a zarestujte, bude to trvat jenom chvilku. Když se směs začne lepit, vlijte do hrnce passatu, pořádně rozmíchejte a přidejte ještě asi půl litru vývaru, nebo vody. Do omáčky přidejte cukr a všechno koření, osolte a vložte celer – dodá jí hloubku a posílí „masovou“ chuť. Pomalu přiveďte k varu a opatrně vložte masové koule a papriky. Stáhněte plamen tak, aby omáčka jenom mírně probublávala, a duste asi 50 minut. Do masových koulí minimálně prvních 15 minut nešťouchejte, musejí se zatáhnout a zpevnit. Když budete potřebovat plněné papriky zamíchat, jenom opatrně zatřeste hrncem. Kontrolujte hustotu omáčky a když houstne příliš, přidejte trochu vody. Z hotového jídla odstraňte celer a koření.
Tož a máme hotovo ..
Host v restauraci si zavolal číšníka a reklamuje mu karbanátek, z kterého trčí dlouhý chlup. Číšník vysvětluje: „Víte, my máme kuchaře, který je strašně šikovný, ale má jen jednu ruku. A tak si při tvarování karbanátků pomáhá podpaždím. Ale má zdravotní průkaz, vše je v naprostém pořádku.“
Host: „To snad nemyslíte vážně!?!“
Číšník se k němu nakloní a povídá: „Buďte rád, že jste si nedal plněné papriky …!“
Dobré chutnání ..